Véronique Larreta Garde

 IMG_0983Professeur des Universités

Axe BioSan

Tél. : 01 34 25 66 05

Courriel : veronique.larreta-garde@u-cergy.fr

 

Thématique d’intérêt/Spécialité

  • Remodelage enzymatique de gels de macromolécules.
  • Assemblages supramoléculaires de protéines et dynamique de gels mixtes.
  • Mise au point et caractérisation de matériaux pour l’ingénierie tissulaire.
  • Conception et élaboration de biomatériaux pour la délivrance moléculaire contrôlée

Publications majeures

Giraudier S., Hellio D., Djabourov, M., Larreta Garde V.

Influence of weak and covalent bonds on formation and hydrolysis of gelatin networks

Biomacromolecules, 2004, 5(5), 1662-1666. IF : 4.15.

 

Sun Y,  Giraudier O., Larreta Garde V.

Rheological characterization and dissolution kinetics of fibrin gels crosslinked by a microbial transglutaminase

Biopolymers,2005, 77-5, 257-263. IF: 2.87.

 

Giraudier S., Larreta Garde V.

Antagonistic enzymes may generate alternate phase transitions leading to ephemeral gels

Biophys. J., 2007, 93(2), 629-636. IF : 4.67.

 

Doumeche B.., Picard J., Larreta-Garde V.

Enzyme-catalyzed phase transition of alginate gels and gelatin-alginate IPN

Biomacromolecules, 2007,8(11), 3613-3618. IF: 4.15.

 

Picard J., Giraudier S., Larreta-Garde V.

Influence of enzymatic specificity on the behaviour of ephemeral gels

Biomacromolecules, 2008, 9, 13-2. IF : 4.15.

 

Panouillé M., Larreta Garde V.

Gelation behaviour of gelatin and alginate mixtures

Food Hydrocolloids, 2009, 29, 1074-1080. IF: 2.51.

 

Picard J., Giraudier S., Larreta-Garde V.

Controlled remodeling of a protein-polysaccharide mixed gel: examples of gelatin-hyaluronic acid mixtures

Soft Matter, 2009, 5, 4198-4205. IF:4.87.

 

Akpalo E., Larreta Garde V.

Increase of fibrin gel elasticity by enzymes: a kinetical approach

Acta Biomaterialia, 2010, 6, 396–402. IF:4.82.

 

Akpalo E. Bidault L.,Boissière M.,  Vancaeyzeele C.,  Fichet O.,  Larreta- Garde V.

Fibrin-PEO interpenetrating polymer networks: New self-supported biomaterials combining the properties of both a protein gel and a synthetic polymer

Acta Biomaterialia 2011, 7, 2418-2427. IF : 4.82.

 

Klak MC, Picard J, Giraudier S., Larreta Garde V

Mastered proteolysis of gelatin gel can control delivery kinetics of entrapped large molecules

Soft Matter 2012, 8, 4750–4755. IF  : 4.87