Professeur des Universités
Axe BioSan
Tél. : 01 34 25 66 05
Courriel : veronique.larreta-garde@u-cergy.fr
Thématique d’intérêt/Spécialité
- Remodelage enzymatique de gels de macromolécules.
- Assemblages supramoléculaires de protéines et dynamique de gels mixtes.
- Mise au point et caractérisation de matériaux pour l’ingénierie tissulaire.
- Conception et élaboration de biomatériaux pour la délivrance moléculaire contrôlée
Publications majeures
Giraudier S., Hellio D., Djabourov, M., Larreta Garde V.
Influence of weak and covalent bonds on formation and hydrolysis of gelatin networks
Biomacromolecules, 2004, 5(5), 1662-1666. IF : 4.15.
Sun Y, Giraudier O., Larreta Garde V.
Rheological characterization and dissolution kinetics of fibrin gels crosslinked by a microbial transglutaminase
Biopolymers,2005, 77-5, 257-263. IF: 2.87.
Giraudier S., Larreta Garde V.
Antagonistic enzymes may generate alternate phase transitions leading to ephemeral gels
Biophys. J., 2007, 93(2), 629-636. IF : 4.67.
Doumeche B.., Picard J., Larreta-Garde V.
Enzyme-catalyzed phase transition of alginate gels and gelatin-alginate IPN
Biomacromolecules, 2007,8(11), 3613-3618. IF: 4.15.
Picard J., Giraudier S., Larreta-Garde V.
Influence of enzymatic specificity on the behaviour of ephemeral gels
Biomacromolecules, 2008, 9, 13-2. IF : 4.15.
Panouillé M., Larreta Garde V.
Gelation behaviour of gelatin and alginate mixtures
Food Hydrocolloids, 2009, 29, 1074-1080. IF: 2.51.
Picard J., Giraudier S., Larreta-Garde V.
Controlled remodeling of a protein-polysaccharide mixed gel: examples of gelatin-hyaluronic acid mixtures
Soft Matter, 2009, 5, 4198-4205. IF:4.87.
Akpalo E., Larreta Garde V.
Increase of fibrin gel elasticity by enzymes: a kinetical approach
Acta Biomaterialia, 2010, 6, 396–402. IF:4.82.
Akpalo E. Bidault L.,Boissière M., Vancaeyzeele C., Fichet O., Larreta- Garde V.
Fibrin-PEO interpenetrating polymer networks: New self-supported biomaterials combining the properties of both a protein gel and a synthetic polymer
Acta Biomaterialia 2011, 7, 2418-2427. IF : 4.82.